Yumurta diyeti, sağlıklı kilo verme yöntemlerinden biridir. Bu yöntem, A, D, E vitamini bulunduran ve kalsiyum, selenyum ve fosfor benzeri vitaminler açısından zengin olan yumurta etrafında şekillenir. Vitamin ve mineralleri sayesinde kas kaybını engelleyerek kilo vermeye olanak tanır. Zengin protein içeriği ile vücudun ihtiyacını karşılarken uzun süre tok tutar. Aynı zamanda kalori bakımından da oldukça düşüktür.
Yumurta diyeti, kalori ve karbonhidrat alımının düşürüldüğü ve yumurtanın odağında olduğu yüksek protein alımını içeren bir diyet türüdür. Yumurta diyetinde hedef kalori tüketimini azaltmak ve yüksek protein almak olduğu için yumurta diyetinin kilo vermeye yardımcı olabilir.
Yumurta diyeti, 2 haftalık bir süre boyunca listeye uygun beslenerek yapılır. Kilo verme sürecinde yumurta diyet listesine bağlılık ve spor istenilen sonuçlara ulaşmayı kolaylaştırır. Uygulama süreci içerisinde 3 ana öğün vardır. Her bir öğünde protein bakımından zengin yiyeceklere yer verilir. Aynı zamanda buharda pişirilen, haşlanmış ya da çiğ sebzeler de bulunur. Su tüketimi de kilo verme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlardandır.
Tansiyon rahatsızlığı olanlar, kolesterol, kalp ve karaciğer problemleri bulunanlar ve yumurtaya karşı alerjisi olanlar dışında bu diyet programı yetişkin bireylerce uygulanabilir.
Yumurta detoksu sürecinde, yüksek oranda protein içeren gıdaların tüketilmesi gerekir. Bu gıdalara yumurta, tavuk, balık, peynir, greyfurt, brokoli, lahana, ıspanak, salata ve su le sıfır kalori içeren içecekler örnek verilebilir.
Yumurta diyeti uygularken, sadece yumurtaya dayalı bir diyet uyguluyorsanız yumurta yağsız, karbonhidrat içeren ek ilavesiz bir şekilde haşlanmış ya da sahanda pişirilmiş olmalıdır. Eğer yumurta diyetini, geleneksel olan yumurta ilaveli protein diyeti olarak uygulayacaksanız da, yumurta dışında lahana ve brokoli gibi düşük karbonhidrat içeren gıdalar ile birlikte günde 1-2 porsiyon meyve tüketilmesi gerekmektedir.
Aynı zamanda haşlanmış yumurta diyeti yapılırken 2 ila 3 litre arasında su tüketilmesi gerekir. Tüketilecek olan su kişinin kilosu ve yaşına bağlı olarak belirlenir. Süreç içerisinde şekerli ve gazlı gıdalar tüketilmemesi gerekirken geç saatler de öğün yapılmamalıdır.
Bu yöntemin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Yumurta iyi bir protein kaynağıdır ancak aşırı miktarda üretilmesi tıbbi riskler doğurabilir. Diyetin ne olduğundan bağımsız olarak, her diyet bir şekilde farklı bir gıda türünün alımını durdurduğu için vücudun ihtiyaç duyabileceği besinlerden yoksun kalmasına neden olabilir. Bu da doğrudan vücutta mineral ve vitamin gibi eksikliklere bağlı olarak organların olması gerektiği gibi çalışamaması ile sonuçlanabilir.
Bu sebeple her bir diyet uzman bir diyetisyenin oluşturacağı program dahilinde uygulanmalı ve uzun süre ile devam ettirilmemelidir.
Diyette haşlanmış yumurta tüketimi kilo vermek için tek başına yeterli olmayabilir. Süreç içerisinde kızarmış ya da paketli gıdalardan uzak durmak gereklidir. Aynı zamanda düzenli su tüketimi de dikkat edilmesi gereken diğer şartlardan biridir.
Bu zayıflama yöntemi, ciddi bir sağlık problemi bulunmayan kişiler tarafından, aşırıya kaçılmadığı ve uzman diyetisyenin önerdiği programla yapıldığında uygulanabilir bir diyettir.
Sadece yumurta yiyerek zayıflama yönteminde verilen kilo kişiden kişiye bağlı olarak farklılaşır. Kişinin metabolizma hızı ya da diyet disiplini verilen kilo oranını belirler. 3-5 günlük bir uygulamada 1,4-2,7 kg aralığında kilo verilebilir.
Yumurta diyeti yapanlar sıklıkla şu diyeti tercih ve tavsiye eder. Bu liste içerisinde yer alan protein kaynakları değiştirilebilir.
Kahvaltı:
2 adet haşlanmış yumurta
1 porsiyon mevsim meyvesi
Öğle Yemeği:
2 adet tam buğday ya da kepek ekmeği dilimi
Mevsim meyvesi
Akşam yemeği:
Tavuk ya da balık
Mevsime uygun salata
Meyve olarak tercih edilen gıdalar; greyfurt, mandalina olabilir. Aynı zamanda şeker oranı düşük olan başka meyvelerde tüketilebilir. Diyeti uygulayan kişilerin önerilerinden biri de baharatlardır. düşük kaloriye sahip olan baharatlar yumurtanın tadını değiştirme olanağı sunar. Aynı zamanda yeşil ya da kuru soğan, maydanoz, dere otu benzeri yeşilliklerde yumurtanın lezzet kazanmasında büyük öneme sahiptir.