Telefon

0(312) 466 3838

Barbaros Mah. Büklüm Cd. No:72

Kavaklıdere/Çankaya/Ankara

Viral Kaynaklı Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Viral Kaynaklı Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Sonbahar aylarında başlayıp, kış aylarında artan soğuk algınlığı ya da viral üst solunum yollarının (Burun, sinüsler, fariks ve lariks) ani başlangıçlı enfeksiyondur. Toplumun büyük çoğunluğunu etkilediğinden iş gücü ve ekonomik kayıplara neden olması ile önem kazanmaktadır. 

Virüsler hava yolu ve enfekte materyallere direkt temasla bulaşır. Kalabalık kapalı ortamlar, uzun süreli uçak yolculukları, ani iklim değişiklikleri hastalığın yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Edinsel bağışıklık nedeniyle çocuklarda daha çok, yetişkinlerde daha az görülür. 

Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında ilk sırada Rinovirüsler yer almasına rağmen yüzün üzerinde virüs etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan bilhassa şiddetli şikayetlere ve yol açtıkları ikincil enfeksiyonlar (Akciğer Enfeksiyonu) nedeniyle coronavirüs (son yıllarda salgınlara neden olan covid-19 bu grupta yer almaktadır), influenza (kuş ve domuz gribi bu grupta yer almaktadır), parainfluenza, rinosinsityal (RSV) ve adenovirüs önem kazanmaktadır. 

Burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, balgam, hapşırık, öksürük, boğaz ağrısı ile birlikte adele ve eklem ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, üşüme, titreme gibi genel şikayetler de görülmektedir. Bu şikayetler ilk günlerde şiddetli iken genel olarak bir haftada geçmektedir. Bazen de üç haftaya kadar uzayabilmektedir. Üst solunum yolu enfesiyonu (ÜSYE) orta kulak ve sinüs enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Ayrıca belirli yaşın altındakilerde, yaşlılarda, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, böbrek, karaciğer, kalp ve damar hastalığı olan kişilerde ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. 

Tanı ve ayırıcı tanıda teşhiste; 

hikaye, genel fizik muayene, laboratuvar bulguları yol göstericidir. 

Korunma : 

  1. Hijyen kurallarına uyma 
  2. Beslenme ve uyku düzeni 
  3. Aşı 

Tedavi: 

  1. Antiviral ilaçlar 
  2. Şikayetlere yönelik antigribal ilaçlar ( yaş ve ikincil hastalıklar dikkate alınmalıdır), analjezik ve antienflamatuar ilaçlar. 
  3. Takviye edici vitaminler ( C- vitamini) 

7/24 Kolay Randevu