Toksik şok sendromu, bakteriyel enfeksiyon türlerinin neden olduğu toksinlerin kan dolaşımına yayılmasıdır. Yaşamı tehdit eden bu durum staphylococcus aureus (staph) ya da A grubu streptococcus (strep) bakterileri tarafından üretilen toksinler nedeniyle görülür. Erkekler, çocuklar ve menopoz sonrası kadınlar da dahil olmak üzere herkesi etkileyebilir. Ameliyatlar, tampon, cilt yaraları risk faktörleri arasındadır.
Toksik şok sendromu, bazı bakteriyel enfeksiyon türlerinin toksinlerin kan dolaşımına salınmasına neden olması sonucu vücudun bir çok alanının etkilendiği ciddi hasara neden olabilen bir hastalıktır. Bakterilerin neden olduğu toksinler kana karışarak karaciğer, böbrek ve kalp gibi önemli organların etkilenmesine neden olur. Herkesi etkileyebilen bir durum olan toksik şok sendromunda, cilt yaraları, cerrahi kesikler, burun tamponu, sıyrıklar, yanıklar veya yaralı cildin diğer bölgeleri risk faktörleri arasında yer alır. Toksik şok sendromu aniden görülerek hızlı bir şekilde kötüleşebilir. Bunun yanında hızlı müdahale edildiği durumda iyileşme sağlanır.
Toksik şok sendromunun en belirgin belirtileri, aniden ortaya çıkan yüksek ateş, baş ağrısı, kusma ve ishaldir. Bunların yanında toksinleri üreten bakteriye bağlı olarak da belirtileri farklılık gösterir. Toksik şok sendromu belirtileri şöyle sıralanabilir:
Toksik şok sendromu belirtileri ani şekilde ortaya çıkarak stafilokok veya strep enfeksiyonu geçirildiğinde görülür.
Toksik şok sendromuna, Staphylococcus aureu, streptococcus pyogenes ve Clostridium sordellii bakterilerinin yarattığı toksinler neden olur. Bu bakteri türleri ciltte ve mukoza zarlarında kişiye zarar vermeden yaşarlar fakat farklı koşullar yaşandığı durumda kan dolaşımına girerek toksik şok sendromuna neden olabilirler. Toksik şok sendromuna neden olan durumlar şöyle sıralanabilir:
Aşağıdaki bakteriler toksik şok sendromunun oluşmasına neden olur:
Uzman doktor, toksik şok sendromunu teşhis etmek için fiziki muayenenin ardından şu testlerin yapılmasını da isteyebilir:
Toksik şok sendromuna erken müdahale edildiği durumda iyileşme gösteren bir hastalık türüdür. İlerlediği durumda ise hastanede kontrol altına alınması gerekebilir. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonu iyileştirmek amacıyla antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Antibiyotikler bakterilerin büyümesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur ancak vücutta birikmiş olan toksinleri ortadan kaldırmaz. Toksik şok sendromu tedavisi şunları içerir:
Toksik şok sendromunu önlemek ve riski azaltmak için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunur. Toksik şok sendromunu önlemenin yolları şöyle sıralanabilir:
Toksik şok sendromuna daha önce yakalanmış kişilerde tekrarlanma olasılığı yüksek olmaktadır.