Şakak ağrısı, genellikle stres veya yorgunluk gibi faktörlerin tetiklediği yaygın bir rahatsızlıktır. Başın her iki yanında, gözlerin hizasında yer alan şakak bölgesinde hissedilen bu ağrı, zaman zaman şiddetli olabilir. Migren veya sinüzit gibi sağlık sorunlarının bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilen şakak ağrısının tedavisi için ağrının altında yatan sebebin doğru teşhis edilmesi önemlidir. Şakak ağrısını hafifletmek için dinlenmek, yeterli su tüketmek ve gerektiğinde ağrı kesici kullanmak faydalı olabilir.
Şakak, başın yan tarafında, gözün arkasında, alın ile kulak arasındadır. Temporal kemiğin yanı sıra sfenoid kemiğin bir kısmından oluşur. Bu temporal kemikte iç kulağın denge yapıları ve beyne giren, çıkan damarlar gibi birçok önemli anotomik oluşumlar yer alır. Bu nedenle baş ağrısı gibi rahatsızlıklar genellikle bu bölgede görülür.
Şakak ağrısı, şakaklara baskı yapan baş ağrısı veya migren, stres, sinüslerin tıkanması ya da kafa travması gibi nedenlerle ortaya çıkan ağrıdır. Ağrı yaşatan zonklama sürekli bir baş ağrısı haline gelmişse ve şakaklara dokunulduğunda ağrı da eşlik ediyorsa, bu temporal arteritin bir işareti olabilir.
Şakak ağrısı yaşam konforunu bozan ve kişinin günlük aktivitelerini olumsuz etkileyen son derece can sıkıcı bir durumdur. Şakakta meydana gelen bu ağrı hafif, orta derece veya şiddetli olabilir. Ayrıca, bazen kısa aralıklarla kendini hissettirirken bazen de hiç geçmeyen bir ağrı şeklinde yaşanabilir ve kronikleşir. Derecesi ne olursa olsun şakak ağrısı kişiyi huzursuz eder ve tedavi edilmesi gerekir.
Genellikle gerilim tipi baş ağrısı, migren, stres, uykusuzluk, göz problemleri gibi faktörlerin neden olduğu şakak ağrısı, boyun ve kafa travması gibi nedenler sonucu da meydana gelebilir.
Şakak ağrısı genellikle gerilim tipi baş ağrısı sonucu kafatasının sağ ve sol yanında bulunan temporal kemikte ağrı oluşmasıyla meydana gelir. Baş ağrısının yanı sıra migren, stres, uykusuzluk, göz hastalıkları ve hormonal değişimler de şakak ağrısı oluşumuna yol açabilir.
Şakak ağrısının yaygın olarak görülen nedeni olan baş ağrısı da kendi içinde türlere ayrılır.
En sık rastlanan baş ağrısı türleri ise şu şekilde sıralanabilir;
İster sol şakak ağrısı ister sağ şakak ağrısı olsun tek taraflı yaşanan bu ağrı çoğunlukla migrenin belirtisidir. Beyin kimyasallarında meydana gelen değişiklikler, bazı gıdalar ve hava değişimleri migreni tetikleyebilir.
Bunun dışında küme tipi baş ağrısı da başın tek tarafında görülür. Sadece basit bir ağrı ile kalmaz, aynı zamanda tek taraflı şakak ve göz ağrısı olarak da kendini gösterir. Etkilenen gözde şişme, kızarma ve yaşarma gibi rahatsız edici belirtiler meydana gelebilir.
Hormonal ağrı da başta tek taraflı görülen bir ağrı türüdür. Adet dönemlerinde yaşanan bu ağrı östrojen seviyesinde değişiklerden kaynaklanır.
Şakaklarda meydana gelen ağrının tıbbi olarak görülen yaygın belirtileri baş-boyun ve yüz bölgesinde ağrı, başın etrafında baskı hissi, burun tıkanıklığı ve burun akıntısıyla kendisini gösterir.
Genel olarak şakak ağrısı belirtileri şunları içerir:
Şakak ağrınızın tedavisi için bir hekime başvurmanız halinde, doktorunuz bazı muayeneler ve gerekli görülen tetkikler sonucunda ihtiyacınız olan tedaviyi planlar. Ağrınızın tedavisinde belirleyici faktörler; ağrınızın türü, ne sıklıkta bu rahatsızlığı yaşadığınız ve hangi nedenlere bağlı olarak geliştiğidir. Bu bilgiler eşliğinde ve tetkikler sonucunda; ilaç tedavisi, stres yönetimi, altta yatan nedenlerin iyileştirilmesi için psikolojik danışmanlık gibi yöntemler kullanılabilir. Ancak tedavi sürecini alanında uzman bir hekimin yönlendirmesi gerekir.
Şakak ağrısının tedavisi için her zaman ilaç kullanımı ve tıbbı müdahale gerekmez. Bazen de basit yöntemler ile ağrı hafifletilebilir. Bu yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir;
Düzenli egzersiz yapma ve sağlıklı beslenme gibi alışkanlıklar ağrılarınızın azalmasına destek verir.
Stresinizi yönetmeyi öğrenmek, düzenli ve dengeli beslenmek, spor yapmak ve uyku düzeninize sadık kalmak şakak ağrısı riskinizi en aza indirgemenize yardım eder.