Omurgayı oluşturan 33 omurun 7 tanesi boyun bölgesinde bulunur. Sağlıklı omurgada bu omurlar hafif kıvrımlı halde C harfi şeklindedir ve bu doğal eğri servikal lordoz olarak adlandırılır. Boyun düzleşmesi, boyun omurlarının normal eğriliğinin kaybolduğu durumu ifade eder. Bu durum, genellikle boyun kaslarında, bağlarda veya disklerde meydana gelen sorunlar sonucunda ortaya çıkar.
Boyun düzleşmesinin birçok sebebi olabilir, bunlar arasında:
Boyun düzleşmesine sahip bireyler genellikle şu belirtileri yaşarlar:
Boyun düzleşmesi tanısı, genellikle fizik muayene, röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme testleri kullanılarak konulur. Bu testler, omurgadaki yapısal değişiklikleri görmemize yardımcı olur.
Boyun düzleşmesi tedavisi, bireyin belirtilerine, yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir. Birçok vakada boyun düzleşmesi bireyin davranışlarından kaynaklanan mekanik bir sorun olduğu için fizik tedavi ve duruş alışkanlıklarının değiştirilmesi yeterli olabilir. İlaç tedavisi ise davranışlar ve postür düzeltilmediği müddetçe semptomları hafifletmeye yardımcı olacaktır. Tedavi seçenekleri arasında şunlar yer alabilir:
Boynu dinlendirmek ve tekrarlı hareketlerden, meslek gereği boyun kaslarını zorlayıcı durumlardan uzak durmak kısa sürede en etkili değişikliktir.
Ortopedik yatak ve yastık kullanımı uykuda boynu doğru konumlandırıp dinlenmesine katkı sağlar.
10-15 dakikayı geçmeyecek şekilde soğuk uygulayıp masaj yapmak ağrıyı hafifletecektir.
Sıcak duş sonrası 15-20 dakikayı geçmeyecek şekilde omuzlara sıcak havlu koymak gergin ve ağrılı boyun kaslarını gevşetip ağrınızı rahatlatacaktır.
En önemlisi de postüre mutlaka dikkat edilmeli ve duruş bozukluklarından kaçınılmalı, hayata hareket katılmalıdır. Fizyoterapistinize danışıp yapacağınız boyun, omuz ve postür egzersizleri kısa sürede ağrılarınızı hafifletip postürünüzü düzenlemenize yardımcı olacak ve hayatınıza egzersiz alışkanlığı katacak.
Hasta bireyler için uygun tedavi planı, genellikle multidisipliner yaklaşımı içerir ve bireyin yaşam kalitesini artırmayı hedefler.
Lütfen hekiminize ve fizyoterapistinize danışın, sağlıklı günler!
🙂
Fzt. Selin ARIKAN